DIICOT cere schimbarea încadrării juridice, conform cu noul CP, în dosarul privatizărilor strategice. Ce speră să obțină Codruț Sereș

DIICOT cere schimbarea încadrării juridice, conform cu noul CP, în dosarul privatizărilor strategice. Ce speră să obțină Codruț Sereș
Publicat: 04/06/2014, 15:15
Actualizat: 28/09/2018, 05:37

Astfel, în cazul în care completul de cinci judecători de la instanța supremă va admite cererea procurorului de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), inculpații din dosarul „Privatizărilor strategice” ar urma să fie judecați pentru infracțiunea de divulgare a secretului economic, așa cum este prevăzută în noul Cod penal, și nu pentru trădare prin transmitere de secrete, cum apărea în vechiul Cod penal.

Tot miercuri, avocații inculpaților din dosar au cerut recuzarea mai multor magistrați, invocând faptul că o parte din membrii completului de cinci judecători au făcut parte și din completele care au dat soluții în faza de fond a dosarului. Această solicitare a fost respinsă.

Judecarea dosarului s-a amânat miercuri pentru 1 septembrie din cauza lipsei de procedură, nefiind citați doi inculpați din dosar. Procesul disjuns din acesta, care îl are în vizor pe consultantul internațional Stamen Stanchev, s-a amânat și el, din același considerent. Astfel, nu a mai fost posibilă dezbaterea posibilității ca cele două dosare să fie conexate, astfel încât Stanchev să fie judecat alături de Șereș.

Instanța supremă i-a condamnat, în 3 decembrie, pe Codruț Șereș la șase ani de închisoare cu executare și pe Zsolt Nagy la cinci ani de închisoare cu executare, consultanții internaționali Stamen Stanchev și Vadim Benyatov primind 11 și, respectiv 10 ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice.

Fostul ministru al Economiei și Comerțului Ioan Codruț Șereș a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și șase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, potrivit deciziei instanței supreme. Judecătorii au comasat pedepsele și au dispus ca Șereș să o execute pe cea mai grea, de șase ani de închisoare.

În cazul lui Șereș, judecătorii au decis achitarea acestuia pentru una dintre faptele de trădare prin transmitere de secrete, condamnarea de șase ani fiind dată pentru o altă faptă de aceeași natură. La achitarea pentru una dintre fapte, a făcut opinie separată judecătoarea Francisca Vasile, care a stabilit ca Șereș să fie condamnat și pentru cea de a doua faptă de trădare.

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional, pedeapsă cu executare.

Consultantul internațional Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv 11 ani de închisoare pentru spionaj, precum și patru ani și zece luni pentru inițierea și sprijinirea unui grup infracțional organizat. Dacă pedeapsa rămâne definitivă, Stanchev va sta în detenție 11 ani.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în mandatul lui Nagy (cu responsabilități pe linia privatizării agenților economici în subordinea ministrului), a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scăzute două luni, perioada arestului preventiv.

Instanța l-a mai condamnat pe cetățeanul ceh Michal Susak la patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetățean româno-englez, a primit o pedeapsă de patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și nouă ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj. Instanța a comasat pedepsele și a dispus ca Flore că execute nouă ani și șase luni de închisoare.

Gabor Kerekeș a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru aderare și sprijinire a unui grup infracțional transnațional.

Tot cinci ani de închisoare a primit și cetățenaul turc Mustafa Oral, pentru inițiere și sprijinire a unui grup infracțional transnațional.

Judecătorii ICCJ au stabilit, referitor la cheltuielile judiciare, ca Șereș, Nagy, Kerecheș, Susak, Flore și Mustafa să plătească statului câte 10.470 de lei, Mucea și Donciu – 8.640 de lei, iar Benyatov – 35.470 de lei.

Cele 661 de ore de traducere făcute de translatori bulgari, cehi, turci și englezi vor fi suportate din fondurile Ministerului Justiției, potrivit aceleași hotărâri.

Decizia instanței supreme a fost contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în prezent judecându-se recursul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Caz BIZAR în lume: nu a mai mâncat și băut timp de 16 ani! I-a...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au descoperit un mini-Neptun într-un sistem stelar binar
×